רעיונות מרכזיים ודרכי עיצוב ב-"המפתח" – סיכום

"המפתח" – רעיונות מרכזיים ומשמעותם

  1. האדם החווה גילוי המוביל לשינוי ולהתפכחות בחייו – הנושא המרכזי בסיפור הוא השינוי הקיצוני שעוברת בסי בעקבות חוויה בלתי צפויה שהותירה אותה  בהתמודדות מפתיעה ביותר עם מציאות חייה.
  2. יחס החברה לחריגים שבה – בסי היא אדם חריג שבחר להתבודד ולהתרחק מכל קשר אנושי עם הזולת. היא משוכנעת בדבר קשר מסתורי שנועד לחסל אותה.    הפרופיל החברתי המעוות שעולה מן הסיפור נובע מצמידות נקודת המבט של  המספר לזו הפסימית של בסי. רק בסיום הסיפור מתברר שאין לחברה שום כוונה    לפגוע בחריגים החיים בה, ובפרט לא בבסי. יתרה מכך, הסיפור מזמן עלילה אנושית המציגה ערכים כגון: דאגה ועזרה לזולת, ידידות ואחווה אנושית.
  3. הזיקנה – גיבורת הסיפור בסי היא אישה זקנה, המאפיינת באישיותה סוג מסוים של התנהלות המייצגת את גיל הזיקנה. הסיפור מיטיב לתאר את חולשתם הפיזית    ואת נמיכותם הרוחנית של מי שזקנתם לא מאירה להם פנים. יחד עם זאת ועל אף תופעות הלוואי המאפיינות את הזיקנה (מחלות, קשיי  ראייה, ירידה בזיכרון, בדידות ופחד), מציג הסיפור אלטרנטיבה המבקשת להציג את פרק החיים האחרון של האדם כמכובד וראוי, זאת בתנאי שהאדם יוכל להשתחרר מחרדותיו ודעותיו השליליות על העולם ויגלה אמון בזולתו ובסביבתו הקרובה. כך יוכל לזכות במעט נחת רוח ובתחושת מימוש עצמי, אף על סף מוות.

 

דרכי עיצוב מרכזיות בסיפור

  1. מוטיב המפתח – המפתח מופיע בסיפור בשלושה הקשרים שונים:

א)    עלילה חיצונית: המפתח לדלת ביתה של בסי נשבר – דבר שאילץ אותה לשהות ברחוב כל הלילה. בבוקר פותח השוער את דלת דירתה במפתחו. המפתח משמש לאדם להגנה ולביטחון.

ב)     עלילה פנימית (נפשית): "המפתח השבור פתח דלת במוחה שננעלה מאז מותו של סם". כאן המפתח והדלת משמשים כמטאפורה להכרתה של בסי. שבירת המפתח פקחה את עיניה של בסי לדרך המעוותת בה תפסה את המציאות עד אותו אירוע. המפתח השבור משמש כאמצעי לתיקון הדעת.

ג)      סגירת מעגל: סיום הסיפור במלים "אין צורך פה בשום מפתח. פשוט היכנסו – ומזל טוב". בדבריו אלו של בעל המלון שהוליך אותה ואת סם בעלה לחדר הכלולות שלהם, נזכרת בסי בחלומה, על סף מותה, לאחר שחל בה השינוי הדרמטי. בכך סוגר משפט זה מעגל ומוכיח כי התמורה שחלה בבסי אכן הביאה אותה אל המנוחה והשלווה. הדלת הפתוחה המופיעה פעמיים בחיי בסי (על סף נישואיה ועל סף מותה), מקשרת בין שני "מצבי גבול" שבסופו של דבר הביאו אותה למחשבה אופטימית, אמון בזולת, וביטחון בסובב אותה.

ד)     מסר של החמצה: למוטיב המפתח יש תפקיד בהעברת מסר ההחמצה של הסיפור. בסי אמנם זוכה בהארה ובתובנה אופטימית חדשה, אך הדבר קורה כשהיא כבר שבויה בחוסר הכרה, במצב ביניים שבין חיים למוות. בכך הסיפור מותיר טעם של החמצה על אובדן עשרים השנים, אותן בזבזה בסי על הזיות וחרדות שווא.

  1. זווית הראייה של המסופר – התיאורים בסיפור בדרך-כלל מוגבלים למה שבסי עצמה מרגישה, מאמינה ויודעת. לעתים חורג המספר ממתכונת זאת בכדי להשחיל פרשנות באשר לאופי תפקודה של בסי. האלמנט של מבע משולב (שילוב נקודות המבט של המספר ושל בסי), מעניק לסיפור נופך אותנטי ומשכנע, המגביר את הרושם נוכח השינוי הדרמטי שהתחולל בנפשה של בסי.
  2. ממונולוג לדיאלוג – זהו אמצעי עיצוב שנועד להמחיש כיצד המונולוגים הפנימיים של בסי הופכים לקראת סיום לדיאלוגים עם שכניה ועם שוער הבניין. בכך מעצים המספר את התמורה האדירה שחלה באישיותה של בסי.

ראו גם: המפתח – תקציר וניתוח

עוד דברים מעניינים: