מבצע נחשון מתבצע במסגרת מלחמת העצמאות כחודש לפני תחילת תוכנית ד'. מבצע נחשון לא נכלל בתוכנית אבל הוא מתאים לאחת ממטרות התוכנית שהייתה "יצירת רצף טריטוריאלי בין היחידות המנותקות שאפשר להכלילו בתוכנית ד' " תאריך המבצע 6/04/48 לפרוץ את הדרך לירושלים מעל ל90 אלף היהודים שנמצאו בה במצב של סכנת רעב וכניעה במסגרת המבצע היו צריכים לתפוס היו צריכים לתפוס משלטים (מוצבים ) ששולטים על הדרך לירושלים .
מהלך המבצע 1500 לוחמים מרוכזים מכול רחבי הארץ ובמשך שבועיים החזיקו הלוחמים את כול המשלטים ששולטים על הקטע הקריטי בדרך אל העיר (בבאלוואט –שער הגיא ) בתקופה זו הצליחו לעבור 3 שיירות (1500 משאיות) בסהכ שהזרימו לעיר הנצורה "חמצן" מה שאפשר לעיר להחזיק מעמד בהמשך .
פרשת "דיר- יאסין "-אחת הפרשות המפורסמות והעגומות של מלחמת העצמאות. בתוך 1500 הלוחמים שגויסו למבצע נחשון הייתה יחידה של אנשי אצל שתפקידה היה להשתלט על הכפר דיר יאסין אנשי אצל הניחו מטעני חבלה בבתי הכפר ועל פי טענת הערבים הם לא נדרשו לפנות את הבתים לפני פיצוץ המטענים כתוצאה מפיצוץ המטענים בבתים נהרגו למעלה מ230 מתושבי הכפר שגרם לבריחה של היתר לירדן כתוצאה ממבצע זה התחילה בריחה המונית של מאות אלפי ערבים ברחבי ארץ ישראל לארצות ערב .
תוצאות מבצע נחשון:
א. ליהודים –העיר ירושלים נותרה במצור לאחר שהלוחמים ששלטו על הדרך חזרו ליחידותיהם אבל שלוש השיירות שהצליחו להגיע לעיר נתנו לעיר אפשרות להחזיק מעמד ולשרוד את מלחמת העצמאות, תוצאה שהייתה חשובה ביותר בעבור הכוחות היהודים.
ב.תוצאה לערבים –לאחר כיבוש דיר יאסין ומותו של עבדאל קאדר על חוסייני שהיה מנהיג הכונפיות הערביות באזור ירושלים התחילו סכסוכים בין הערבים ובינם לבין עצמם והחוסיינים האשימו את צבא ההצלה של קאוצגי שהוא לא בא לעזרת הערבים בירושלים ולכן אין לערבים בארץ ישראל מספיק כוח כנגד היהודים וצריך להזעיק עזרה מבחוץ מדינות ערב .
למבצע נחשון נודעה חשיבות רבה בשינוי מהלכה של מלחמת העצמאות. לאחריו הגיעה לידי ביצוע תוכנית ד' שסימנה מעבר ממגננה למתקפה במסגרת מלחמת העצמאות.