כולנו מעדיפים לקנות את הבגדים שלנו כמה שיותר בזול, אבל האם אנחנו באמת רוצים לדעת איך הם כל כך זולים?
במסגרת ניסוי חברתי הוצבה במרכז ברלין מכונה אוטומטית שהציע חולצות טי-שירט ב-2 אירו בלבד. כאשר לקוחות נלהבים ביקשו לקנות את החולצות הזולות הם קיבלו קודם סרטון קצר ובו סיפור אישי ונתונים אודות תעשיית האופנה במזרח הרחוק, שם מועבדים אנשים רבים, לא מעט מהם קטינים, שעות ארוכות (16 ביום) בתנאים קשים ובעבור שכר נמוך מאוד (9 סנט לשעה) – וכל זאת רק בשביל לספק למערב חולצות בזול.
אחרי כל זה נשאלו הקונים האם הם עדיין מעוניינים בחולצה, צפו בתגובות:
לא צויין פה עניין נוסף חשוב לא פחות:
כשמישהו קונה בגדים ביוקר זה לא אומר שהאדם שייצר אותם קיבל שכר טוב יותר מהאדם שייצר את הבגד הזול, בד"כ השכר זהה. מי שגוזר קופון גדול יותר הוא המתווכים שנמצאים באמצע.
הערה חשובה. תודה
צ'וצ'ו אתה מעיר נכון אבל הבדל זה בכמות שהמפעל צריך לייצר
ובגדים זולים צריכים לייצר יותר לכן זה המצב
אבל עדיין זה לא סותר את דברך רק מפחית את גודל ההערה
לתגובות [email protected]
יש פה לעניות דעתי כמה בעיות
א. התרבות של העולם המערבי שבה כל הזמן צריכים לצרוך עוד ועוד דברים חדשים שאליה גם רוב תעשיית האופנה מתבססת.
ב. אי שכר/ סחר הוגן- אנשים מנסים להרוויח כמה שיותר (גם) על גבם של אחרים.
ג. היחס שלנו כלפי מדינות לא מפותחות ואי פיתוח תעשיה מקומית (שתחליף את התעשייה במדינות שמאפשרות תנאי העסקה לא הגונים והגיוניים.
ד. חסרה הסתכלות רחבה יותר- נגיד שהמפעל שיצר את החולצות נסגר מה קורה הלאה?! איפה הנשים האלו יעבדו? איך הם יביאו לחם הבייתה? האם יכול להיות שהן יהיו חסופות ליותר סכנות? האם יכול להיות שהם יגיעו למפעל אחר שתנאי הסקתו גרועים יותר? אני לא מצדיקה בשום אופן את המפעל או תרבות הצריכה אני פשוט אומרת שזה לא כל כך פשוט הקליפ מציא מהפכה בתעשיית האופנה אני מסכימה בהחלט ואמרת שהתעשייה צריכה להיות רחבה יותר מ"בגדים זולים"… יש פה הרבה יותא מזה לשפר ואני מאמינה שהקליפ רומז לזה…
יש מקומות כמו סחר הוגן שהתחלו לעשות את השינוי … בתקווה שכולנו נוכל להמשיך אותו